Letterpress Foliopaino

Foliointi on painotekniikka, jossa metallinhohtoista tai muun väristä pintaa siirretään paperi- tai kartonkipinnan päälle. Yleisesti foliopainatuksella tarkoitetaan kullan- tai hopeanväristä painatusta esimerkiksi folioiduille käyntikorteille tai muille painotuotteille. Tämä ei suinkaan ole folioinnin ainoa mahdollisuus, vaan folioimalla voidaan painaa esimerkiksi upea peittovalkoinen pinta värilliselle kartongille. Tai kirkas, kiiltävä logo kirjan tai esitteen kansiin. Myös timantinhohtoiset hologrammipainatukset ja monet muut työt onnistuvat foliopainolla. Folion mahdollisuudet ovat uskomattomat, ja siksi tämä tekniikka on yksi suosikeistamme. Folioinnilla voimme toteuttaa ratkaisuja, joista muut painotekniikat vain unelmoivat.

Miksi me puhumme letterpress foliopainosta pelkän folioinnin sijaan? Viime vuosina markkinoille on tullut uusia digifoliointilaitteita, joissa folion värinen pinta siirretään painoarkeille digitaalisilla koneilla. Myös tätä tekniikkaa kutsutaan folioinniksi. Digifoliointi on hyvä tekniikka erityisesti pienten sarjojen toteutuksessa, koska se ei vaadi laatan valmistusta. Digitaalisesti tehty foliopainatus ei kuitenkaan kykene tekemään samanlaista puristuksella painettua jälkeä kuin letterpresstekniikalla toteutettu foliointi, ja digifoliolla painettavien materiaalien kirjo on huomattavasti kapeampi. Tehdessäsi vertailua foliopainotöiden toteutuksesta, muistathan olla tietoinen siitä, onko kyseessä digitaalisesti toteutettu vai laatalla painettu foliointi. 

Me olemme käsinkosketeltavan upeiden painotuotteiden ystäviä, joten käytämme tuotannossamme vain letterpress -foliointitekniikkaa. Laatalla toteutettua foliopainatusta kutsutaan myös kuumafolioinniksi (eng. hot stamping, saks. Heißdruck). Nimitys johtuu siitä, että painatustyössä aineistosta valmistettu metallinen laatta kuumennetaan ja foliopinta siirretään painettavalle materiaalille lämmön avulla. 

Vaikka työskentelemme näiden upeiden painotöiden parissa päivittäin, emme väsy tekniikan monipuolisuuden ja materiaalien laajan kirjon ihailuun. Metallista tehdyllä laatalla voidaan painaa niin ekokartongit, lautasliinat, kiiltävät vihkikutsut kuin lehtiöiden muovikannetkin. Näyttävien ja monipuolisten toteutuksien lisäksi tekniikka on myös isojen sarjojen ystävä, joka kykenee toteuttamaan isot painosmäärät tasalaatuisesti ja luotettavasti. Laatalla painettu foliointi on isoissa painosmäärissä myös usein digitaalisesti toteutettua foliointia huokeampi vaihtoehto.

Letterpress foliopainotekniikka mahdollistaa laajan käytettävien materiaalien kirjon sekä puristuksella painamisen. Monipuolinen konekantamme mahdollistaa niin pienten kuin suurten sarjojen toteutuksen.

letterpress_foliointi_kayntikortti

Letterpresstekniikalla painetuissa folioiduissa käyntikorteissa on tyyliä ja tunnelmaa. Painotyössä foliopainatuksen pinta voidaan painaa puristuksella, jolloin toteutuksista saadaan käsinkosketeltavan laadukkaat ja mieleenpainuvat.

Folioitujen käyntikorttien väreissä on paljon mahdollisuuksia. Perinteisen kullan ja hopean lisäksi painamme myös useat muut foliovärit sekä hologrammit. Meillä on laaja varastolaatuisten foliovärien valikoima, joten erikoisväristen folioiden ja hologrammifolioiden käyttö on mahdollista myös pienissä tilausmäärissä ja nopeissa toimituksissa.